2010. július 8., csütörtök

A hősök kincse 6.

A varázserejű kard

A mi katonánk, ekként sebezhetetlenné bűvölvén magát és felöltvén az át nem törhető páncélt, nyugodtan indulhatott a csa­tába. Ámde nem elég, ha ő maga védve van. Az ellenséget viszont pusztítani és vágni kell.
Erre való a varázserejű kard.

A középkori legendakör zsúfolva van a csodakardok törté­netével. Alig akadt hős, akinek oldalán ne függött volna a min­dent keresztülvágó, eltörhetetlen szablya. A legendák elkönyvelői nem gondoltak arra, hogy az ilyen penge birtokosának hadi­erény-készletéből legalább ötven százalékot le lehetne írni,

A varázskardhoz hátborzongató alkatrészeket kell össze­szedni. A penge olyan legyen, amellyel már embert öltek. A hüvely olyan kerék küllőjéből készüljön, amelyet a hóhér egy kerékbe­törésnél használt. A markolat olyan vaslánc anyagából legyen kalapálva, amellyel valakit felhúztak az akasztófára. A hüvelyt pácolt posztóval kell behúzni - de ezt már nem merem részle­tezni, elég őrült a recept nélküle is. [A szűzlány első menstruációs vére]

A bátorság itala és a bátor paripa

Immár azt hinnők, hogy ilyen dús felszereléssel a vitéz úr csakugyan félelem nélkül lódulhat neki az ellenségnek. Dehogy is! Szükséges még a netáni félelem utolsó maradványát is kiűző sziverősítő, a bátorság itala. Úgy nevezték a harmincéves háború idején: Aqua Magnanimitatis. A nemes zagyvaléknak ez a receptje:

„Nyár derekán lovaglóostorral csapkodj meg egy hangya­bolyt, hogy a hangyák ijedtükben erősszagú, csípős nedvet fej­lesszenek. Végy a hangyákból tetszés szerinti mennyiséget, tedd egy lombikba. Tölts rájuk tiszta erős pálinkát, tapaszd be a lom­bik száját és rakd ki a napra. Hagyd ott 14 napig, akkor desztil­láld le s az így nyert szeszbe tégy fél lat fahéjat."

Használati utasítás: Ütközet előtt fél evőkanállal jóféle borban bevenni. A katonát hősi bátorság szállja meg tőle. Nem holmi vad vérengző indulat, hanem nagy tettekre hevítő, vitézi lelkesedés.

Ajánlatos a szeszt disznógyökér-fűből sajtolt olajjal keverni, a kezet és a kard pengéjét az olajjal bedörzsölni. Az így felkészült katona 10-12 ellenséggel is könnyen fog végezni, mert azoknak viszont inukba száll a bátorságuk. Az ital csodahatását a hangyák martiális természete magyarázza meg. Ismeretes, hogy minő har­cias állatok.

Vajon mit szólt volna Kovács István magyar vitéz a javallat­hoz, hogy nyeljen le egy koponyamoha-gombócot és öblítse le hangyákra ágyazott pálinkával? És még mindig nincs vége a hősi mesterkedéseknek.

A csatalóba is bátorságot kell önteni.

Patkót és zablát olyan vasból kell csináltatni, amellyel már megöltek valakit. A patkótól a ló bátor, fürge, értelmes és könnyű járású lesz, — viszont a zabla a legmakrancosabb lovat is engedelmessé szelídíti.

Arra is akad szer, hogy a ló ki ne fáradjon. Farkasfogakat kell a kantárra akasztani s így a ló akár napokon át elvágtat pi­henés nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése