2010. július 8., csütörtök

A hősök kincse 5.

A golyóálló páncél

Ami biztos, az biztos. Ha a sebezhetetlenség netán csődöt mondana, elébe kell vágni a bajnak olyan páncéllal, amelyen nem fog az ellenség fegyvere.
Nem kételkedtek, hogy amit az ókor klasszikusai leírtak, mind színigazság. Való, hogy Vulkán olyan páncélt kovácsolt Achilles számára, amelyet nem járt a fegyver, sőt az ellenség a puszta látásától is megrémült és inába szállt a bátorsága. (További adat a nagy görög hős lélektanához. Ezzel a felszereléssel könnyű volt nekimenni a trójaiaknak.)
A csodapáncél titkán sokáig töprengtek. Csak annyit tudtak róla, hogy az Electrum nevű anyagból készült; de a rejtélyes fém összetételét nem bírták kideríteni. Végre Paracelsus előállott a megfejtéssel.
Minden fém - mondotta - valamely csillag hatásának van alávetve. Ha tehát megfelelő fémeket megfelelő csillagjárás idején összevegyítünk, olyan új fémet kapunk, amely a csillagtól nyert titkos erőkkel van telítve. Paracelsus az új fémet Electrum Magicum névre keresztelte. Arany, ezüst, réz, acél, ón, ólom és higany összetételével készült. A recept igen nagy adag aranyat és ezüstöt rendelt, tehát a csodafém nem volt szegény embernek való.
De a gazdag sem juthatott a páncélhoz csak úgy egyszerűen. Az Electrum Magicum feldolgozásával foglalkozó mágiás könyvek bonyolult szabályok pontos megtartásához kötik a sikert.
Első szabály: az eljárás minden legkisebb részlete martiális, vagyis harcias kell, hogy legyen. Martiális legyen az ég, a levegő, az idő, nap, óra, perc, hely, eszköz, tűz, - sőt az illetőnek lelke, erkölcse, hangja is. A felszerelés, vagyis üllő, kalapács, fogó és fújtató megfelelő csillagzatok alatt készüljön; erre nézve tudós csillagász tanácsát kell kikérni. Mars, a hadisten csillagának volt a legfontosabb szerepe.
De hát miképpen lehet harcias a tűz például?
Egyszerűen. A villámcsapás tüze az egyetlen, amelyet a martiális jelző megillet, mert a magas égből csap le irtóztató romboló erővel, lélekrázó dörgés közepette. Tehát lesni kell az alkalmat, amikor a villám felgyújt valamely élőfát vagy faalkatrészt, abból tüzet venni, odahaza ampolnában gondosan őrizni és táplálni, amíg a páncélcsinálásra alkalmas csillagképletek ideje elérkezik. A hét fémet hét különböző csillagképlet alatt kell összeolvasztani, ami elég bonyolult türelempróba. Még ez sem elég, hanem - amint említettem - magának a páncélkovácsnak is martiális hangulatban kell lennie. Kell, hogy a munka kiemelje a hétköznapok szürke hangulatából s erélyes, harci indulatok lobogjanak benne. A célt úgy érheti el legbiztosabban, ha munka közben harsány hangon hősi hexametereket szaval. Ezeknek ropogó, pattogó üteme állandó izzásra fogja szítani benne a harci indulatok zsarátnokát.
A siker akkor lesz teljes, ha a páncélra valamely lelkesítő jelmondatot vagy jelképet véshetünk; továbbá, ha gondoskodunk róla, hogy a páncélszíjak is mágikus hatásúak legyenek. Hiéna- vagy farkasbőrből kell készíteni. Mind a kettő martiális állat. Az a Plinius korából ránk hagyományozott babona tapadt hozzájuk, hogy ha előbb pillantják meg az embert, mint az ember őket: pillantásuk az embert némává bűvöli és mozdulatlanná merevíti. Farkasbőr különösen hatásos, ha eleven farkas hátából hasították ki. Az elgondolás olyasféle, mint az Usnea Humana elmélete. Az elhullott állatból a kihamvadt életszikrával együtt a mágiás erők is eltűnnek, tehát azokat még életében kell kivonni belőle.
(Érdekesen alkalmazták ezt az elméletet a pernyeréshez segítő recepteknél. Az ügyvéd tépje ki egy eleven kaméleonnak a nyelvét és tegye a saját nyelve alá, mikor beszél. Biztosan megnyeri a perét. A kaméleonról tudjuk, hogy tetszés szerint változtatja a színét.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése